Telefon
WhatsApp

Alüminyum (simgesi Al) gümüşümsü renkte sünek bir metaldir. Doğada genellikle boksit cevheri halinde bulunur ve oksidasyona karşı üstün direnci ile tanınır. Bu direncin temelinde pasivasyon özelliği yatar. Endüstrinin pek çok kolunda kullanılır. Hafiflik ve yüksek dayanım özellikleri gerektiren taşımacılık ve inşaat sanayisinde kullanım alanı geniştir. Yoğunluğu bakırın ve çeliğin üçte biridir, kolaylıkla dövülebilir, makinede işlenebilir ve dökülebilir.

Kompozit panel; bir çeşit plastik olan ve polietilen adı verilen maddenin iki yüzeyinin, alüminyum levhalarla kaplanması suretiyle oluşturulan yapı malzemesidir. Doğal ahşap kaplama, marine kontrplak, alüminyum plaka gibi birden fazla malzeme ile kaplanma imkânı tanıdığından dolayı oldukça tercih edilir. Her iki yüzeyi de 0,50 mm, 0,30 mm, 0,21 mm gibi çeşitli kalınlıklarda alüminyumdan oluşur. Arası ise çevre dostu (non-toxic) polietilenden oluşur.

Kompozit paneller banka, otel, alışveriş merkezi, metro istasyonları gibi alanlarda kullanılabilmesinin yanı sıra dış mekanlarda bina cephe giydirmede de yoğunlukla kullanılır. Kompozit paneller dekorasyon ve reklam panolarında oldukça sık tercih edilir.

Enerji birim fiyatlarının arttığı bugünlerde ev ve işyerlerinin ısıtma ve soğutma maliyetlerini düşürmek, evlerdeki ısı izolasyonunu sağlayarak enerji tasarrufu yapabilmek için binaların dış cephelerine uygulanan çeşitli yöntemlere genel olarak dış cephe giydirme olarak tanımlıyoruz.

Dış cephe giydirme sistemleri binaların dış cephelerinin çeşitli yöntemlerle kaplanarak binalara estetik açıdan güzel bir görünüm kazandırmak için yapılmasının yanında ev ve işyerlerinde ısı ve ses yalıtımı sağlayarak ev ortamını daha yaşanılır hale getirmektedirBunlara ek olarak binaların dış cephelerinin dış etkilere karşı koruyuculuğunu arttırarak binaların daha uzun ömürlü olmasını sağlamaktadır.

Atmosferin kimyasal etkilerine dayanıklı, Güneş ışınlarının zararlı etkilerinden bozulmamalı, Sıcaklık farkıyla oluşabilecek genleşme ve daralmalardan dolayı zarar gelmemesi, Yağış sularında bozulmamalı ve suyu içeriye almamalı, Havalandırma özelliği olmalı, Rüzgar yüküne karşı dirençli ve rüzgar geçirimsiz olmalı, Binanın mimari özelliğine uygun ve estetik olmalı,  Kolay tamir edilebilir olmalıdır. Özetle; mekanik, iklim koşulları ve kişisel tercihlerle uyumlu olması gerekir.

Doğal bir malzemedir. Hava şartlarına dayanıklıdır. Mat, parlak, ipeksi, parlak yüzeyli vb. farklı doku ve renk seçenekleri mevcuttur. Pek çok sert yüzeyin kaplamasında kullanılabilir.

Yıllardır giydirme cephe sektöründe sözleşme aşamasından şantiyede iş teslim aşamasına kadar her konumda bulunduk. Sözleşme aşamasında eksik, yanlış, hatalı anlaşmaların sonucunun ne olduğunu; sözleşme aşamasını atladıktan sonra şantiyede uygulama sürecinde nasıl hatalar yapıldığını; taşeron firmaların düşük rakamlarla aldıkları işlerden nasıl kurtulmaya çalıştıklarını, müşterilerimizin nasıl problemlerle karşılaştığını, fiyat konusunda indirime gidilmesi için yanlış yerde yanlış uygulamaların yapıldığını hep gördük. Bu anlamda işin her evresinde bulunmuş, işin tekniğini bilen, taşeron-işveren arasında iki tarafında zarara uğramaması için bu tür bir danışmana ihtiyacınız vardır.

Sandviç Panellerde poliüretan köpük kalınlıkları ısı yalıtım kapasitesine , taşıma kapasitesine, bölge şartlarına ve yapının kullanım amacına göre değişebilmektedir. 30 ile 80 mm arasında değişen poliüretan kalınlıklarında standart üretim yapılmaktadır. Isı yalıtım kapasitesine göre poliüretan kalınlığı belirlenirken Isı Geçirme Katsayısı ve Yoğuşma değerleri dikkate alınmaktadır.

Sandviç paneller iki metal arası poliüretan iç dolgu malzemesinden oluşan kompozit malzeme olmaları nedeniyle ısı iletken özelliğine sahip metal dış yüzeylerin ısı yalıtımına katkısı yok denecek kadar azdır. Dolayısıyla Isı yalıtım hesaplarında iç dolgu malzemesi olan poliüretanın yalıtım değerleri çok daha önemlidir.

Binalarda mantolama uygulaması bu dönemde sık karşılaştığımız bir durum ve bu da eskimiş pencerelerin yenilenmesi için bir çok insan için bir bahane oluyor. Bu uygulama her ne kadar oturulan evlerde biraz daha zor olsa da, tecrübelerimize göre mantolama öncesi pencere tadilatlarının yapılması daha uygun oluyor. Mantolama ekibinden pencere merkezlerine de mantolama yapmalarını istemeniz (ve bu aşamada yeni pencerelerinizi yıpratmamaları için biraz daha fazla özen göstermelerini istemeniz) yalıtım açısından doğru bir çözüm oluşturmaktadır.Fakat bu aşamalar geçilmiş olsa bile montaj ekiplerimiz mevcut doğramaların sökülmesi sırasında dış cepheye zarar vermeden çıkaracak, ve sizin için doğru sistemde yalıtımı sağlayacaklardır.

Temelden çatıya ısı yalıtımı şart! Yalıtım bir harcama değil insana ve çevreye yapılan yatırımdır. Yalıtım için 6 Neden:

1. Enerji Tasarrufu
Isı yalıtımı yapılmamış bir binanın temel, çatı ve cephesinde oluşan toplam ısı kaybı %70’ den fazladır. Austrotherm ısı yalıtım ürünleri ile her yıl yüksek oranda enerji tasarrufu elde edilebilir. Yalıtım ürünlerinin amortisman süresi (finansmana bağlı olarak) bir ile sekiz yıl arasında değişiklik gösterir. Doğru ürün ve uygulama ile yapılan mantolamada % 50 enerji tasarrufu sağlayabilir, hatta bu oran pasif evlerde % 85’ e kadar çıkabilmektedir.

2. Evin Değeri Artar
Kendi dört duvarımız en önemli yaşam hedeflerimizden birisidir. Gayrimenkul, mülkiyeti özellikle de ekonomik belirsizlikler zamanında değerli bir yaşam dayanağıdır. Isı yalıtımı sayesinde, bir evin değeri daha da artabilmektedir. Enerji kaynaklarının kıt ve enerji fiyatlarının hızla artan durumu karşısında, dış cephe, çatı ve tavanlara uygulanan ısı yalıtımı, binalar için en önemli değer koruma tedbirlerinden biri haline gelmektedir. 01.01.2011 tarihinde zorunlu hale gelen Enerji Kimlik Belgesi, binaların enerji verimlilik seviyelerini örneğin buzdolaplarında olduğu gibi bir renk sistemi ile tanımlamaktadır. Tüm binaların enerji kimlik belgesi alması sonrası konut satın alınırken veya kiralanırken dairenin bulunduğu apartmanın enerji kimlik belgesine bakılacak hareket edilecek. Zira enerjiyi çok tüketen yalıtımsız binalara düşük enerji sınıflarından dolayı bir takım yaptırımlar gelecektir. Bu yaptırımlar da binanın değerini etkileyecektir.

3. Konforlu Yaşam Alanları
Evinizde konforlu ve sağlıklı yaşam ortamı sağlamak için sadece dekorasyon ile renk uyumu yetmez, aynı zamanda oda sıcaklığı, çevre yüzeylerin ısısı ile nem oranı da önemlidir. Soğuk kış aylarında, eski ve yalıtımsız bir binada oda sıcaklığı ile odanın dış duvarlarının iç yüzeylerindeki sıcaklı arasında önemli farklılıklar oluşabilmektedir, bu farkı oda iç duvarlarına dokunarak da hissedebilirsiniz.

(ör: Dış ortam -2°C , İç ortam +21°C )

Bu durumlarda pencereler sıkı sıkıya kapalı olsa bile oda içinde hafif bir soğuk hava esintisi hissedersiniz. Austrotherm ısı yalıtım malzemeleri ile yalıtılmış bir bina, yaz- kış ideal oda sıcaklığına sahip olur. Çünkü oda duvarları bina dışından güvenli bir şekilde yalıtılmış olur. Böylece, oda içindeki ısı duvarlardan dışarıya taşınmaz ve oda sıcaklığınız korunmuş olur. Bunun neticesinde odada ısınmak için daha az yakıt tüketirsiniz. Austrotherm EPS ısı yalıtım levhaları ile yapılan doğru yalıtım uygulaması ile aynı zamanda sağlığa zarar verici küflenme riski de en aza indirilmiş olur.

4. Güvenli Olmayan Enerji Kaynaklarından Bağımsız Olmak
Enerjide dışa bağımlı ülkeler zaman zaman enerji krizi yaşamak durumundadırlar. Isı yalıtımı kıt enerji kaynaklarının yönetimi için en etkili yollardan biridir, zira enerji giderlerinden tasarruf sunmaktadır. Austrotherm yalıtım malzemeleri de bu sayede güvensiz enerji kaynaklarından bir bağımsızlık sağlamaktadır.

5. Çevrenin Korunması
Çok önemli bir çevre problemi olan CO2-emisyonlarının üçte biri ısınma için kullanılan yakıtlardan kaynaklıdır. Mevcut ve yeni binaların Austrotherm ile yalıtılması sayesinde daha az yakıt kullanılacağından hava kirliliği ve küresel ısınmanın önlenmesinde önemli adımlar atılmış olunuyor.

Binalarda mantolama uygulaması bu dönemde sık karşılaştığımız bir durum ve bu da eskimiş pencerelerin yenilenmesi için bir çok insan için bir bahane oluyor. Bu uygulama her ne kadar oturulan evlerde biraz daha zor olsa da, tecrübelerimize göre mantolama öncesi pencere tadilatlarının yapılması daha uygun oluyor. Mantolama ekibinden pencere merkezlerine de mantolama yapmalarını istemeniz (ve bu aşamada yeni pencerelerinizi yıpratmamaları için biraz daha fazla özen göstermelerini istemeniz) yalıtım açısından doğru bir çözüm oluşturmaktadır.Fakat bu aşamalar geçilmiş olsa bile montaj ekiplerimiz mevcut doğramaların sökülmesi sırasında dış cepheye zarar vermeden çıkaracak, ve sizin için doğru sistemde yalıtımı sağlayacaklardır.

Binanın izolasyonunun sağlanması, her türlü su, ses, ısı yalıtımı ihtiyaçlarının karşılanması, her tür iklimde yapı konforunun sağlanmasıdır. Bunun için binanın başlangıç, bitiş ve yan dönüşlerinde, katlar arası geçişlerde ve dilatasyonlarda tam bir geçirimsizlik sağlanmalı ve teste tabi tutulmalıdır.

Ses yalıtımı, camlarda ve katlar arasında sağlanabilir. Betonarme sistem, katlar arası yangın ve ses kontrol sistemleri detaylandırılması içinde kolaylıklar sağlamaktadır. Döşeme hizasında katlar arasındaki ses ve yangın geçişini engellemek amacıyla, döşeme altında yangın ve buhar kesici, döşeme üstünde şapaltı sacı, iki malzeme arasında ses kesici malzeme ile bu sorun giderilmiş olur. Duman ve zehirli gazların geçişini engellemek amacıyla profil/ yangın kesici arkasına norton bant kullanılmalıdır. Yangın kesiciler, kesinlikle cephe hareketine izin verecek şekilde tasarlanmalıdır. Galvaniz levha beton/profil birleşimleri uygun izolasyon detayı kullanılarak izole edilmelidir.

Projesine göre gerekli yerlerde cephe ile döşeme arasına 2mm galvanize sac kullanılarak şapaltı sacı kullanılmalı ve döşemeye özel çivilerle çakılmalıdır. Döşeme ve şapaltı sacı kesişim bölgeleri mastikle yalıtılmalıdır. Şapaltı sacı cephenin hareketinden bağımsız olacak şekilde tasarlanmalıdır.

Cephe profillerinin bina ile birleştiği köşelerde, parapetlerde, zemin ile birleşen noktalarında özel PVC su tutucu membran ile su izolasyonu yapılmalı, membran bina cephesine yapıştırılmalı, sonra galvanizli çelik çıta membran üzerine sabitlenmelidir. Çıta ile duvarın birleşim yüzeyi özel mastik ile doldurulmalıdır. Membranın arkasına projesine göre minimum 5cm kalınlığında, 50 kg/m3 yoğunluğunda cam ya da taş yünü ısı bariyeri yapılmalıdır.

Yapı ve inşaat sektöründe en fazla kullanılan terimlerden biri de dış cephe kaplama sistemleridir. Giydirme cephe, yüksek katlı binaların dış cephelerinin genellikle camdan oluşan bir duvarla kaplanması işlemidir.

Alüminyum doğrama, 6 metreye kadar uzunlukta yer alan farklı alüminyum profillerin kesilerek işlenmesi ve bu ürünlerin kapı, pencere, cam balkon sistemi olarak hayatımızda işlevsel bir yer alması işlemidir. Alüminyum doğrama ısı yalıtımlı ve ısı yalıtımsız olarak farklı şekillerde üretilebilmektedir.

Mantolama malzemelerinin kanserojen madde içermiyor; bu ürünler gıda sektöründe dahi güvenle kullanılıyor. AB ülkelerinde kullanılan hammadde ve teknolojiler ile üretilen ısı yalıtım malzemeleri, Yapı Malzemeleri Yönetmeliği kapsamında üretilerek gerek yurt içi gerekse AB ülkeleri dahil yurt dışı pazara CE işareti ile sunuluyor. 305/2011/AB sayılı Yapı Malzemeleri Yönetmeliği kapsamındaki ürünler; “sağlık, hijyen ve çevre” gibi temel unsurlar çerçevesinde değerlendiriliyor. Bu bağlamda CE işaretine tabi olan ve bu işaret vasıtasıyla AB ve Türkiye pazarında kullanılabilen bir ürünün kanserojen olması söz konusu olamaz. Söz konusu ısı yalıtım ürünlerinin birçoğu (EPS, XPS) inşaat sektörü dışında gıda, ambalaj dâhil birçok sektörde de güvenle kullanılıyor. 

Mantolama, doğru ürün ve uygulamayla rahatlıkla yüzde 50 yakıt tasarrufu sağlıyor. Mantolama sisteminin uygulandığı yapılarda elde edilen tasarrufun oranı, bina tipi, bina kullanım özellikleri, yalıtım kalınlığı, yalıtım bütünlüğü, iklim gibi birçok parametreye bağlıdır. Yüzde 50 tasarruf ortalama bir hesap değeridir, altında gerçekleşebileceği gibi çok üzerinde de olabiliyor. Konuyla ilgili yapılan deneysel çalışmalarda, Türkiye standartlarında bir mantolama ile büyük oranda yüzde 50 tasarrufa ulaşıldığı tespit edildi. 

Mantolama, ancak doğru yapıldığı zaman faydalarından yararlanılabilen bir uygulamadır. Konuyla ilgili deneyimi ve bilgi birikimi bulunmayan kişiler tarafından yapılması daha büyük zararlara yol açabilir.

Binada tesbit edilmiş bir su izolasyonu problemi yoksa aslında dışarıdan su alma gibi bir sorun da yoktur. Asıl sorun, binanın dış cephesinde ısı yalıtımı olmadığından, konutların içinde dolaşan su buharının kış aylarında soğuk olan duvara çarpmasıyla oluşan yoğuşma, diğer adıyla terleme problemidir. Bunun da tek çözümü binalarda dış cephe ısı yalıtımı yapılmasıdır.

Tamamen cam görünümü istendiğinde silikon cephe sistemler tercih edilir. Bu sistemde cam kasetler arasında ince (16mm) fuga boşlukları bulunur ve dışarıdan alüminyum görülmez.

Alüminyum düşey ve yatay taşıyıcı profillerle alt konstrüksiyon oluşturulur. Alt konstrüksiyon oluşturulmasında Euro Comfort F50 Cephe Sistemleri bir çok alternatif sunar. Camların oturtulmasında önce kaset profilleri sistem detaylarına göre kasa haline getirilir ardındından ısıcamlar fabrika ortamında özel testlere tabi tutularak mesafe belirleyici bant (Norton bant) ve bonding silikonu ile yapıştırılır. Bu işleme Bonding denir ve kaset tamamlanmış olur. Kasetler taşıyıcı konstrüksiyon üzerine şantiye ortamında kaset bağlantı takozları ile sabitlenir.

Dışarıdan bakıldığında 50mm genişliğinde alüminyum kapaklar görülür. İsteğe göre yatay ve düşeyde farklı kapaklar seçilebilir. Kapaklı cephelerin silikon cephelerden farkı cam panellerin dışarıdan baskı profilleriyle mekanik olarak sabitlenmesidir. Kapaklar bu baskı profilleri üzerine geçirilir. Alt konstrüksiyon oluşturulmasında Euro Comfort F50 Cephe Sistemleri bir çok alternatif sunar.

Bu sistemde modüllerden istenilenlere, dışa yada içe açılan gizli kanatların montajı yapılır. Dışa açılan kanatlara dışarıdan bakıldığında açılır modüller fark edilmez. Makaslı kullanım tercih etmeyenler için doğrama kasa ve kanat profilleri kullanarak normal yada çift açılım alternatifleri entegre edilebilir. Açılı cepheler için fitil ve taşıyıcılarda farklı alternatifler de mevcuttur.

Cephe ışıklık sistemidir. Gün ışığından azami faydalanırken estetik olarak güzel bir sonuç elde edilir. Açılır kanatların motor vasıtasıyla otomatik açılımı sağlanabilir. Alışveriş merkezi, iş merkezi, hastane, sergi sarayı, otel, kapalı havuz, spor salonları gibi geniş alana sahip yapılarda uygulanır.

Çelik konstrüksiyon üzerine alüminyum karkasın yapılması ve içerisine buna uygun cam veya opak malzemenin yerleştirilmesiyle oluşturulur. Kondens kanalları derin ve su sızdırmazlığını en iyi şekilde sağlamak için tasarlanmıştır.

Proje ve hizmetlerimiz hakkında daha detaylı bilgi almak için Hemen Arayın! 0 (342) 271 4 271

BİZ SİZİ ARAYALIM